Shortlink

Skapa ett medeltida boende

För den som har ett stort intresse för medeltiden och dess inredning, kläder och stålstrider finns det ett behov av att hela tiden befinna sig i den miljön och lära sig mer om sitt intresse. De verkliga entusiasterna kan besöka medeltidsveckan som har hållits varje år på Gotland sedan 1984. Men för att inkorporera denna tidsålder i vardagen kan det kännas nödvändigt att också skapa ett medeltida boende, där alla böcker om medeltiden och all inredning från medeltiden kan få plats.

Om du söker efter bostadsrätter i Stockholm kan du besöka Boneo. Här hittar du en stor mängd olika bostadsrätter i och runt Stockholm där utbudet uppdateras dagligen. Huvudstaden ger tillgång till ett varierat nöjesutbud, men är också en bra stad att bo i för medeltidsentusiasten. Med en bostad i centralt läge kan du besöka Gamla Stan i centrala Stockholm, som grundades på 1200-talet och har en stark medeltida prägel. Du kan också resa ut till Birka Vikingastaden i Mälaren och köpa artefakter som passar bra till din medeltida inredning. Genom att söka bostadsrätter i Stockholm underlättar du för ditt medeltida intresse.

Medeltidsveckan i Visby

Medeltidsveckan i Visby är en utmärkt tillställning för den som vill skaffa inspiration och inredning till hemmet. Hit kommer 40 000 besökare varje år, Medeltidsveckan utsågs 2015 till årets svenska turistmål, och innehåller 500 olika evenemang. Visby med sina medeltida anor är en perfekt plats som kan erbjuda något för alla, både barnfamiljer och personer med ett stort intresse för medeltiden.

Lång tidsperiod för inspiration

Många känner till medeltiden på ett övergripande plan, då det var en spännande och händelserik tid i historien. Medeltiden räknas som tiden mellan antikens period och renässansen, vilket innebär från 400-talets slut fram till 1400-talet. Vi brukar dela upp medeltiden i den tidiga medeltiden, högmedeltiden och till slut senmedeltiden. Mycket hände under denna tid, då det är en så lång period det rör sig om. I början kunde vi se Romarrikets sönderfall, men under 1000-talet blev länderna mer stabila i Europa då kungadömen och kristendomen etablerade sig. För att inreda ditt hem i medeltida stil har du därför en stor mängd olika stilar att välja mellan, och kan skapa en mer modern look med medeltida element eller köpa en av alla bostadsrätter i Stockholm och omvandla den helt.

Shortlink

Medeltidsveckan i Visby

Medeltidsveckan i Visby har blivit något av en sommarlovsinstitution, åtminstone på Gotland. Arrangemanget, som numera brukar locka omkring 40 000 besökare, har hållits sedan 1984 och utsågs så sent som 2015 till årets turistmål i Sverige. Eftersom medeltidsveckan omfattar omkring 500 evenemang är det svårt att förklara vad det hela handlar om, utan att använda en väldigt generell term som just medeltiden. Staden Visby har medeltida anor och det är ingen slump att just detta medeltidsevent är Skandinaviens största. Veckan har något att erbjuda allt från barnfamiljer till festglada lajvare och människor med ett stort specialintresse för medeltiden.

Medeltidsveckan och bidragen

Gotlands medeltidsvecka får sänkt stöd från regionstyrelsen men många av de årligen återkommande, och för nästa sommar helt nya, arrangemangen är fria att söka stöd på egen hand. Battle of Visby är ett återkommande event som försöker återskapa strider som hölls i samband med brandskattningen av Visby 1361. På Gotland har det sedan länge förts en diskussion kring hur medeltidsveckan ska kunna bidra till att stärka regionens varumärke. Även om man dragit ner bidragen så handlar det fortfarande om ett stöd på flera hundra tusen kronor som kommer att betalas ut under vart och ett av de tre kommande åren. Det är ganska mycket pengar för en liten region som Gotland.

Från historiskt återskapande till lättsam maskerad

Medeltidsveckan har både seriösa och lekfulla sidor. Vissa arrangemang är historiskt korrekta och anordnas av historiker. Många medeltidsentusiaster har lagt ner hundratals timmar på kläder, skor och annan utrustning medan andra ser veckan som lättsam maskerad som inte har särskilt mycket med medeltiden att göra. Visbysommaren är full av publikdragande evenemang och medeltidsveckan kommer så sent i augusti att den brukar markera slutet på säsongen för många av Visbys krögare. För flera av dem gör veckan varken till eller från och för andra är den mycket viktig för årsomsättningen. Medeltidsveckans besökare tenderar att dra sig till utskänkningsställen som kan erbjuda en genuint medeltida miljö. Som till exempel Kapitelhusgården eller Bistra Haren.

Shortlink

Engelbrektsupproret

Engelbrektsupproret var en protest mot kungen Erik av Pommern av Kalmarunionen som regerade då och uppropet varade mellan år 1434–1436. Uppropet berodde på att skatterna var alldeles för höga och tillslut så orkade inte folket med. I Dalarna började uppropet men spred sig ner till Mellan Sverige vilket vad Svealand och Götaland. Uppropet leddes av en man vars namn är Engelbrekt Engelbrektsson och som senare valdes till rikshövitsman. Uppropet förde många goda saker med sig bland annat Kalmarunionens upplösande och den dåvarande kung Erik av Pommerns avsättande. Engelbrekt Engelbrektsson kallas frälsningsmannen.

Upprop och missnöje

Modell_till_statyn_över_Engelbrekt_Engelbrektsson_i_Örebro_(ur_Svenska_Familj-Journalen) (1)Allt började med att de boende inte var nöjda med fogden Jens Eriksen i Västerås och därför marscherade man för att få Kung Erik att avsätta fogden. Det skedde ingen förändring då riksrådet inte ville göra något åt saken. Ett år senare var läget fortfarande oförändrat vilket ledde till att folket började tröttna och det uppstod våldsaktioner. Borgen Borganäs intogs och även fogdens borg blev intagen, inte fören då fick Jens Eriksen avgå från sin tjänst. Fogden fick sin ersättare av Hans von Eberstein men folket ville att Jens Eriksen skulle ställas inför rätta. Protesterna fortsatte och tillslut fick folket nog och brände ner både Borganäs och Köpingshus samt att Västerås intogs. Nu började resterande folket ställa sig bakom uppropet i form av storman från hela landet. Stockholm var härnäst på tur att bli intaget vilket lyckades. Uppropet fortsatte i stark styrka och med vinster dock tog det stopp vid Stäkeholms slott men styrkorna fortsatte att belägra slott efter slott enda tills de nådde Danmark. I Halmstad så stannade Engelbrekt upp och slöt ett avtal om vapenvila varav han sen drog tillbaka sina styrkor till Sverige. Väl tillbaka i Sverige förhandlades det fram vapenstillestånd under ett år, Engelbrekt fick även namnet rikshövitsman av kungen. Dock var inte allt frid och fröjd då skatterna fortfarande var oförändrade och efter att kung Erik satt både norrmän och danskar i tre av slotten: Stockholm, Nyköping och Kalmar så blev det uppror igen där kungen gavs två veckor på sig att ställa allt tillrätta. Engelbrekt red direkt efter till Stockholm som intogs och efter fler belägringar av Blekinge, Laholm, Halmstad och Varberg fortsatte resan till Älvsborgs slott där det beslöts att kungen fick behålla slottet men ej länet. Engelbrekts död skedde år 1436 i Örebro och genom att han fick en yxa i halsen av Måns Bengtsson vars far han hade haft en tvist med tidigare. Det pratas på 1800-talet om svensk fred i 200 år och den sista mannen som stupade i strid sägs vara Berndt Storm som stupade 1814. Denna fred kan Engelbrektupplopet ligga bakom.

Ett informativt upprop

Det är en lång och mäktig historia om hur Engelbrektsupproret gick till och det är väldigt informationsrikt. Huvudsyftet var att få kung Erik av Pommern att styra riket enligt kungaförsäkran. Att både rådet och kungen skulle samtala och tillslut komma överens om skattpriset där både partierna kan vara nöjda. Man ville ha en rättslig prövning av de fogdar som ansågs ha agerat fel mot folket samt att bönderna skulle få sänkt skatt. Det som Engelbrekt lyckades med var att avsätta kung Erik och göra en bonde till marsk, Engelbrekt själv valdes till rikshövitsman och Kalmarunionen upplöstes tillslut. Det var en stor belägring som skedde i och med upploppet då det fick folk från Dalarna, Svealand och Götaland att delta. Engelbrekt red över hela Sverige och belägrade slott efter slott samt gick även in i Danmark för att säkerställa att avtalet följdes. Hans död skedde år och blev en yxa i nacken efter att ha mött en gammal fiende i Örebro.

Shortlink

Medeltiden som vi känner den

Medeltiden är en spännande del av vår historia och vi känner till ganska mycket om den, även om mycket fortfarande är dolt i dunkel. Man räknar medeltiden som perioden mellan antiken och renässansen, det vill säga från slutet av 400-talet och ända till 1400-talet. Det kanske mest karakteristiska för tiden var dess riddare och de slag som förekom, men det finns massor att lära sig om Europa under de 1000 år som räknas till medeltiden.

 

De olika medeltida epokerna
Medeltiden delas ofta upp i tidig medeltid, högmedeltid och senmedeltid. Då medeltiden sträcker sig över så lång tid är det en hel del som skiljer sig mellan tidens början och slut. Den tidiga medeltiden karakteriseras av Romarrikets sönderfall och en hel del folkvandringar försiggick. Olika folkslag och grupperingar som germaner, franker och muslimska arméer rörde på sig och det blev ofta slag.

Under 1000-talet och högmedeltiden blev västra Europas länder mer stabila och kristendomen samt kungadömena växte sakta men säkert fram. En kraftig tillväxt av befolkningen i olika delar av Europa gjorde att tidigare obebodda områden nu började brukas. Städer började utvecklas och bestod i samma form fram till industrialiseringen.

Senmedeltiden har inte en lika blomstrande historia som sin föregångare. Svår missväxt som ledde till svält avlöstes av digerdöden som tog drygt hälften av Europas invånare. Kristendomen svajade och det var inte någon riktig stabilitet någonstans.

Spello, Perugia, Umbria, Italia

 

Hur levde man?
I de medeltida städerna samlades invånarna och även bönderna tog sig in till marknadsplatserna för att sälja sina jordbruksvaror. Kött, frukt, ägg, mjöl och säd var vanliga handelsvaror. Handelsmännen köpte varorna för att sedan sälja vidare med en viss förtjänst. Den vanligaste kosten var bröd. I västra och södra Europa var det vanligast med vetebröd medan man i norr och öster istället odlade råg och korn. Av det gjorde man gröt, bröd och öl. Även morötter, lök, spenat och kål förtärdes.